Tuesday, July 18, 2006

Music for a better living #109

«Beware of false prophets, which come to you in sheep's clothing, for inwardly they are ravening wolves.»

Η «Νύχτα του Κυνηγού» (1955) αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα στην καριέρα του ηθοποιού Τσαρλς Λότον. Οι κριτικές της εποχής ήταν ολέθριες, οι εισπράξεις ακόμη χειρότερες και, ως επακόλουθο, ο Λότον έδωσε έναν όρκο: να μην ξαναγυρίσει άλλη ταινία στη ζωή του. Και τον κράτησε...

Walter Schumann - Pearl's Dream

Το νανούρισμα («Once Upon a Time There Was a Pretty Fly») από τη σκηνή της φυγής των δύο ορφανών στο ποτάμι ερμηνεύει η Κίτι Γουάιτ. Η ιδιαιτερότητα σε σχέση με το original soundtrack είναι πως ο ίδιος ο Λότον ηχογράφησε παράλληλα την αφήγηση της ιστορίας του φιλμ λες και επρόκειτο για ένα παραμύθι (γοτθικού τρόμου, προφανώς)!

Σήμερα, η «Νύχτα του Κυνηγού» βρίσκεται στις περισσότερες λίστες των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών.

[Για τον kukuzeli που τη θυμήθηκε εδώ.]

5 Comments:

Blogger schottkey said...

yup, that's the one i was talking about..

Ψάχνω και τη σκηνή τη συγκεκριμένη μήπως τη βρω στο νετ κάπου αλλά τζίφος μέχρι τώρα-που θα πάει :)

11:37 PM  
Blogger vague tourist said...

Η αλήθεια είναι πως όταν σκεφτόμαστε αυτή την ταινία, όλοι πάμε σε αυτή τη σκηνή!

Εάν είδες το «Palindromes» του Τοντ Σόλοντζ, θα πρόσεξες τη φοβερή (και καλύτερη ever) αναφορά με την παιδική βάρκα στο ποτάμι.

11:32 AM  
Blogger kukuzelis said...

Με κατασυγκίνησες.
*
Την είχα δει στην τηλεόραση. Είχα τρομάξει εκείνο το βράδυ.
*

7:19 PM  
Blogger schottkey said...

Δεν έχω δει την ταινία του Solondz-έχω την εντύπωση πως παίχτηκε μόνο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βγήκε κατευθείαν σε dvd.

Αυτή η σκηνή σου ‘μένει’ γιατί είναι γυρισμένη σαν ένα όνειρο. Και πόσο απίστευτα τονίζει τη φύση και τα ζώα γύρω από τα παιδιά που κοιμούνται στη βάρκα ε;

Πάντως από επιρροές βλέπεις πάμπολλες στο φιλμ- και σε αυτά που βασίστηκε (Fritz Lang πιθανώς αλλά και Frank Capra), και σε όσα μετέπειτα επηρέασε (η ατμόσφαιρα είναι αυτή που θυμίζει τόσο το ‘Nightmare Before Christmas’ του Burton-εσείς που είστε φαν του κιόλας :Ρ)

10:58 PM  
Blogger vague tourist said...

kukuzeli, αν έχει να κάνει με κινηματογραφική «παραγγελιά» το θεωρώ καθήκον μου.
Παρομοίως, η πρώτη φορά που είχα δει τη «Νύχτα του Κυνηγού» ήταν στην κρατική τηλεόραση σε... προϊστορική εποχή. Αν και ποτέ δεν τρόμαζα εύκολα με τις ταινίες, ειδικά η σκηνή στο ποτάμι μου είχε φανεί κάπως... «αγριευτική»!

schottkey, σωστός για τη Θεσσαλονίκη, είχαν φέρει και τον Σόλοντζ εκείνη τη χρονιά. Το φιλμ πήγε straight to… DVD. Να το ψάξεις.
Οι συσχετισμοί με άλλες ταινίες είναι αμέτρητοι (http://www.imdb.com/title/tt0048424/movieconnections) και μερικές φορές νομίζω πως τους ερμηνεύουμε και λίγο υπερβολικά. Για μένα ο σημαντικότερος παράγων αυτής της ταινίας ήταν ο Στάνλεϊ Κορτέζ, ο διευθυντής φωτογραφίας. Αδικημένη περίπτωση απίστευτου ταλέντου. Αρκεί μονάχα να δεις και τους «Υπέροχους Άμπερσον».

9:44 AM  

Post a Comment

<< Home