Friday, January 26, 2007

Music for a better living #189

Η συνεργασία του Peer Raben με τον Rainer Werner Fassbinder ξεκίνησε από το θέατρο, στα 1968. Την επόμενη χρονιά, ο Raben γράφει τη μουσική για την ταινία «Liebe Ist Kälter Als Der Tod». Έτσι γεννιέται μια μακρόχρονη σχέση με το σινεμά, που θα του δώσει τον τίτλο του παραγωγικότερου Γερμανού συνθέτη, γεγονός τόσο προφανές αν σκεφτεί κανείς την τεράστια φιλμογραφία του Fassbinder, για τον οποίο δούλεψε μέχρι το «Querelle» (1982), το κύκνειο άσμα του.

Θυμάμαι τον Wong Kar Wai να μου μιλά με αγάπη για το έργο του Raben, καθώς και για την πρόθεσή του να αναλάβει το score του «2046», πρόταση την οποία, δυστυχώς, αρνήθηκε ο συνθέτης εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του.

Peer Raben - Blue for Franz [Die Dritte Generation]

Peer Raben - Temptation [Bolwieser]

Ο Peer Raben έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου του 2007, σε ηλικία 66 ετών. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

3 Comments:

Blogger un certain plume said...

Έβλεπα χθες το Querelle και με φρίκη διαπίστωσα ότι ένα από τα θέματα του Raben είναι μια -πιθανότατα τυχαία- ξεχειλωμένη εκδοχή της "Φαίδρας" του Θεοδωράκη (αστέρι μου φεγγάρι μου της άνοιξης κλωνάρι μου κλπ). Όταν τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται...

9:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

O Peer Raben είναι αυτός που έχει συνθέσει και την 30 δευτερολέπτων φανφάρα-εισαγωγή στις ταινίες της Berlinale. Μάλιστα, το 2000, την ανανέωσε στη μορφή που ακούγεται μέχρι σήμερα πριν από κάθε προβολή.

3:45 AM  
Blogger vague tourist said...

un certain plume, έχω μια υποψία ότι αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σας. Χρειάστηκε να ρίξω μια ματιά στο soundtrack μπας και υπήρχε κάτι, μια αναφορά, οτιδήποτε. Στα credits της σύνθεσης αναγράφονται μονάχα τα ονόματα των Peer Raben και David Ambach. Τι να πω; Ουδέποτε υπήρξε σχετικός ντόρος «κλεψιάς» (η ταινία στην εποχή της είχε κάνει εισιτήρια, όχι πως δεν την είχε δει ψυχή, δηλαδή...), αφήστε που η «Phaedra» ήταν μια διεθνής παραγωγή και ουχί ένα ντόπιο εργάκι εσωτερικής κατανάλωσης.

basik, ευχαριστούμε για το info.

4:10 PM  

Post a Comment

<< Home