Wednesday, February 14, 2007

Music for a better living #198

Από τις μουσικές που έχει γράψει ο Philip Glass για τον κινηματογράφο βρίσκω πιο ολοκληρωμένες δουλειές εκείνες από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Φυσικά, η Ακαδημία Κινηματογράφου αναγνώρισε για πρώτη φορά τις συνθέσεις του με την υποψηφιότητα του 1998 για το «Kundun» (από το ένα αυτί πέρασε, από το άλλο μου βγήκε). Προτάθηκε ξανά το 2003 για το «The Hours», αλλά δημιουργικά είχε αρχίσει να κυλά προς το αμάρτημα της επανάληψης. Σήμερα, πια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο ν’ ακούσεις σύνθεση του Glass και να προσδιορίσεις την ταινία από την οποία προέρχεται...

Philip Glass - First Day of School

Φέτος είναι ξανά υποψήφιος για το Όσκαρ και σίγουρα θ’ ακούσετε διθυράμβους για τη μουσική του «Notes on a Scandal». Αλλά δεν θα συμφωνήσω. Όχι με επιχειρήματα που επιρρίπτουν ευθύνες στο συνθετικό μέρος. Απλά, η μουσική σε μια ταινία πρέπει να υπηρετεί το φιλμ, να συνοδεύει σαν αναπνοή, να βρίσκει το τέμπο του και όχι να καπελώνει το σύμπαν! Στην περίπτωση της ταινίας του Richard Eyre, το άκουσμα με άγχωσε, καθώς τα θέματα του Glass έμοιαζαν να υποχρεώνουν την εικόνα να τ’ ακολουθήσει! Μοντάζ, σκηνοθέτης και όλοι στον αγύριστο. Απόντες. Ή εκστατικά αφημένοι στα χέρια του Glass.

Το «Ημερολόγιο ενός Σκανδάλου» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από αύριο.

2 Comments:

Blogger Κώστας said...

Το φετινό δεν το έχω δει/ακούσει. Το Κουντούν πράγματι είχε αδιάφορη μουσική, οι Ωρες μοιάζαν με άλλες δουλειές του, σωστά τα λές.
Μία από τις πιό αγαπημένες μου μουσικές του σε ταινίες είναι το 'The secret agent' με τον Bob Hoskins και την Patricia Arquete. Νομίζω ότι εκεί η μουσική ταίριαζε καλά με τις εικόνες και είχε κάποια από τα πιό μελωδικά θέματα που έχει γράψει.
Ευχαριστώ για τις μουσικές γενικά!

3:45 PM  
Blogger vague tourist said...

Παρακαλώ. Χαίρομαι όταν τα σχόλια έχουν έναν κάποιο λόγο ύπαρξης, με σχετικές παρατηρήσεις. Πέραν του ότι μου δίνουν μια ιδέα πως τα κομμάτια που διατίθενται από αυτή τη σελίδα αξιοποιούνται.

2:45 AM  

Post a Comment

<< Home