Tuesday, February 10, 2009

Music for a better living #317

Ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, η Αδελφή Άννα που περιθάλπει τον άγνωστο οδηγό, μια μοιραία συνάντηση που φέρνει αναμνήσεις από το... αμαρτωλό παρελθόν εκείνης, ως τραγουδίστριας σε night club! Συμπτωματικά, ο άνδρας αυτός ήταν η αιτία που κάποτε η Άννα επέλεξε να γίνει καλόγρια.

Ένα από τα πλέον κλασικά και άγρια μελό του ιταλικού κινηματογράφου, με τεράστια εμπορική επιτυχία στην εποχή του, το «Anna» (1951) σκηνοθέτησε ο Alberto Lattuada και είχε για πρωταγωνίστρια την Silvana Mangano, σύζυγο του παραγωγού του φιλμ, Dino De Laurentiis. Συμπρωταγωνιστούσαν οι Raf Vallone και Vittorio Gassman, ακριβώς όπως και στο άλλο ανάλογο σουξέ του 1949, «Riso Amaro».

Ένα από τα δύο τραγούδια που έγιναν διάσημα χάρη στην ταινία ήταν το «El Negro Zumbon», το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σαν single από την MGM Records το 1953. Στις ΗΠΑ το κομμάτι έγινε γνωστό με τον τίτλο του φιλμ και η Mangano είχε το credit της ερμηνεύτριας στο δισκάκι. Στην πραγματικότητα, όμως, τα φωνητικά ανήκαν στην Flo Sandon, η οποία δεν έμεινε και πολύ στην αφάνεια. Το ’53 ήταν η νικήτρια στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, μαζί με τον σύζυγό της, ανακάλυψε και προώθησε μια νεαρή τραγουδίστρια ονόματι... Mina.

Η δεύτερη μεγαλύτερη παρεξήγηση που συνοδεύει τη φήμη του τραγουδιού είναι η γλώσσα των στίχων (είναι ισπανικοί!).

Silvana Mangano - Anna

Η Amalia Rodriguez το έκανε ξανά επιτυχία στη δεκαετία του ’50. Το 1993, ο Nanni Moretti έκανε όσους έβλεπαν το «Caro Diario» του να ψάχνουν το τραγούδι αλλά και την ταινία εξαιτίας αυτής της σκηνής. Η πιο πρόσφατη διασκευή του «Anna» ανήκει στο συγκρότημα των Pink Martini.

1 Comments:

Blogger CD said...

etsi..mas stelnoun sta monastiria-ginomaste meta tainies-tragoudia...

:p oreo vague...

7:14 PM  

Post a Comment

<< Home