Tuesday, September 18, 2007

Music for a better living #248

Τα αδέλφια Alton και Rabon Delmore γεννήθηκαν στην επαρχία της Alabama το 1908 και 1916, αντίστοιχα. Μεγαλωμένοι στη φτώχια από αγροτική οικογένεια, έδειξαν από νωρίς έφεση στη μουσική και τη σύνθεση. Από το 1926 εμφανίζονται ως φωνητικό ντουέτο και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας ασχολούνται πια επαγγελματικά, αφού έχουν περάσει από μερικές πετυχημένες audition σε δισκογραφικές εταιρείες ή ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι αυθεντικές συνθέσεις τους ήταν μια από τις βασικές αιτίες που τους έκαναν να ξεχωρίσουν, ενώ στις κιθαριστικές τους μελωδίες διέκρινε κανείς στοιχεία blues δίπλα στο στάνταρ παραδοσιακό ή ενίοτε gospel ύφος τους.

Στα 1944 υπογράφουν συμβόλαιο με την εταιρεία King και γίνονται ευρύτερα γνωστοί, ενώ ο ήχος τους αρχίζει ν’ αφήνει ένα στίγμα επιρροής στο είδος της country, ειδικά στην περίοδο στροφής του προς το Western swing και το boogie-woogie. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ως τις αρχές του ’50, το hillbilly boogie τους κορυφώνει τη σταδιοδρομία τους στη δισκογραφία, ενώ στις ζωντανές τους εμφανίσεις τα εκτεταμένης διάρκειας κιθαριστικά τους σόλο μοιάζουν με προάγγελο του rock μέλλοντός μας!

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1952 ο Rabon πεθαίνει από καρκίνο, ενώ ο αδελφός του έχει ήδη κατρακυλήσει προς τον αλκοολισμό ύστερα από το θάνατο της μικρής του κόρης. Ο Alton θα προλάβει να ολοκληρώσει την αυτοβιογραφία του «Truth Is Stranger Than Publicity» πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, τον Ιούνιο του 1964.

Οι μελετητές της ιστορίας του rockabilly θα πρέπει να τους μνημονεύουν συχνά, ενώ άλλα ντουέτα όπως οι Everly Brothers ίσως να μην υπήρχαν εάν δεν είχαν προηγηθεί η Delmore Brothers.

The Delmore Brothers - Lonesome Yodel Blues

Tο άνωθεν track επιλέχθηκε διότι μέχρι να ολοκληρώσει το «έργο» της η παρούσα Κυβέρνηση θα φτάσουμε να τραγουδάμε και yodel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home